Wat is Ayurveda?

Ayurveda is een eeuwenoude geneeswijze uit India en is door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 1977 officieel erkend als complementaire geneeswijze (complementaire geneeswijzen kunnen als ondersteuning gezien worden naast de reguliere geneeskunde). 


Ieder mens is uniek en wordt geboren met een constitutietype, ons stofwisselingstype. Deze constitutie behouden we als mens ons hele leven en het is belangrijk om hier onze leefstijl en voeding op aan te passen. Wat bijvoorbeeld voor de ene persoon heel gezonde voeding is, kan minder gezonde voeding zijn voor de ander. Weten welke voeding en leefstijl bij jou past, is een basis om in balans te blijven of juist weer in balans te komen.


Ayurveda is gericht op voedings- en leefstijladviezen, de basis hiervoor zijn de vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. Deze elementen zijn in alles om ons heen aanwezig en bepalen ook welk stofwisselingstype jij als persoon bent. 

De spijsvertering van het lichaam is een belangrijk onderdeel binnen de Ayurveda. Wanneer je spijsvertering niet optimaal werkt, is het voor je lichaam minder gemakkelijk om voedingsstoffen op te nemen en om afvalstoffen weer kwijt te raken. Het is dan ook altijd het doel om de spijsvertering te ondersteunen of te verbeteren. 

Wanneer er lichamelijke of mentale klachten ontstaan is het belangrijk om kritisch te kijken naar voeding en leefstijl. Door wijzigingen in bepaalde gewoontes aan te brengen, kunnen klachten verminderen of weggenomen worden. 


Ook wanneer er geen klachten ervaren worden, is het waardevol om te ontdekken welke voeding en leefstijl bij je past. Balans is een belangrijke basis om je gezond te voelen!